Op maandag 12 juni 2023 is gestart met het verbouwen van de keuken in Maranatha. Het huidige gebouw Maranatha is in 1981 gebouwd. Ook de keuken dateert van die periode en kon wel een opknapbeurt gebruiken. De eerste steen van het huidige Maranatha is op 13 april 1981 gelegd door de jeugd van de gemeente.
De sloop van het oude Maranatha en de bouw van de het huidige Maranatha is op film vastgelegd. U kunt deze film hier bekijken: sloop en bouw Maranatha
Hieronder volgt meer informatie over Maranatha en het Verenigingsgebouw vanuit het boek Dorps-kerck van Ovt-Beijerland geschreven door Arie Bestebreur.
Historie van Maranatha en het Verenigingsgebouw
Het Maranatha
Na 1875 werden vanuit de Hervormde gemeente wat verenigingen opgericht.
De eerste was dat, op 12 april 1875 de Christelijke jongeren vereniging onder de zinspreuk; “Gedenk aan uwen Schepper in de dagen uwer jongelingschap”. Deze vereniging is later ontbonden, terwijl in 1902 een nieuwe Jeugd-Vereniging,
de ( J.V.) is opgericht, het “Maranatha”. Hieruit is het gebouw Maranatha ontstaan.
Op 7 maart 1903 is de Herv. Christelijk zangvereniging “Halleluja” opgericht, dat later weer opgeheven is, doordat na 1960 twee zangvereniging bij gekomen zijn, het Christelijk gemengd koor, “Com nu met Sangh” en de Koninklijke Christelijke gemende zangvereniging, “Korach”, dat na 2001 opgeheven is. Op 31 januari 1904 kwam er nog een knapenvereniging bij, “Het Mosterdzaadje”
en een meisjesvereniging, “Martha” dat later “Ora et Labora” geworden is. Ook kwam in 1904 voor de kinderen de zondagschool, “Samuel” tot stand. Verder werd in 1904 nog een vereniging opgericht, “Dorcas” voor het belang van armen der gemeente, op aandringen van Ds. H. A. van der Valk. Deze vereniging heeft maar kort geduurd, omdat Ds. van der valk in 1907 na beroep vertrokken is.
Na de tweede wereld oorlogstijd werd de mannenvereniging opgericht. “Onderzoekt de Schriften” en daarna kwam de Hervormde vrouwenvereniging, “Wees een Zegen” tot stand. Deze Vrouwen vereniging is na 2000 in een jongeren en ouderen groep
1 en 2 gesplitst. Na 1960 kwam er ook een Christelijk Volk- en Jeugd-Bibliotheek “Maranatha” Na die tijd kwam er nog een Jeugdclub, “ ’t Visnet” en in 1980 kwam er nog een handarbeid kinderclub bij. “Het Anker” In 1996 is er weer een vereniging bij gekomen, het “Open-Jeugd-Werk”, de ( O.J.W.) Later weer de O.J.W. op zaterdag.
Van al deze verenigingen is de Hervormde gemeente, dorpskerk van Oud-Beijerland wel één van de grootste in het land en in de begintijd zaten zij op allerlei locaties om hun activiteiten uit te kunnen voeren. Rond 1920 kwamen er plannen op tafel om het
verenigingswerk onder te brengen in een eigen verenigingsgebouw. Maar door het te kort investering, duurde dat nog vijf, totdat de kerkenraad er aan te pas kwam. Daaruit werd een commissie opgericht voor een bouwplan en de diaconie zal ook voor een groot deel financieel toedragen om de bouw te kunnen bekostigen. De bouwgrond was kosteloos voorhanden, want het gebouw zou op enige afstand langs de Kerkstraat komen staan ten westen van de kerktuin(hof). In 1925 werd de bouwvergunning van de gemeente Oud-beijerland goedgekeurd en de kerkenraad heeft daarna het startsein gegeven om met de bouw te beginnen. Het bouwcontract begint als volgt ; “Bestek en voorwaarden te bouwen vereenigings
lokaal “Maranatha” Aan architect A. Dekker te Spijkernisse 17 mei 1926. Potaal,Kolenhok, Voorportaal, W.C., Gang, Knapenkamer, bestuurskamer, Jongelingen-kamer, Podium, 6 kasten. Oost gevel 20,94 lang Zuid gevel 9,66 lang.”
Daarna gaat het bestek verder over de bouw technische voorwaarden en de gebruike materialen. Hoofdaannemer J. Bezeij begon met de bouw en het vorderde zo gestaag, dat het in eind 1927 in gebruik genomen kon worden. Het gebouw is nog zonder elektrisch aangelegd. Later is het stukje grond dat tussen het Maranatha gebouw en de kerkstraat nog verkocht, waarop een pakhuis gebouwd werd.
Tussen het Pakhuis en het Maranatha gebouw was nog een smal brandpad. Na een feestelijke bijeenkomst werd het gebouw door Ds. C. Vlasblom geopend. Na de onthulling kreeg het gebouw de naam, “MARANATHA”. Het geen betekent; “Komt haastelijk Heere Jezus”.
Het gebouw zelf, in de stijl rationalisme, gebouwd van rood bruine maaslandse bakstenen. Op het zuiden was het ingangsportaal & garderobe, gevolgd met een gang. In het portaal was een gedenkplaat aangebracht, waarop “MARANATHA” stond. Op het einde van de gang was een deur naar buiten en twee kleine raampjes opzij. Langs de gang was aan de linkerkant een kolenopslag, twee kasten en een W.C. met een klein raampje. Aan de rechterzijde van de gang was de knapenkamer, bestuurskamer en jongerenkamer met een podium. Langs deze lokalen waren in de oost gevel vijf mooie dubbelraamkozijnen, waarvan het middelste een drie dubbel-raam was. Aan de westzijde van de jongelingenkamer was nog een dubbelraam-kozijn. Boven de drie lokalen was een schilddak met zwarte glimmende dakpannen met twee topzuiltjes op de hoeken. Langs het schilddak stonden ten westen nog drie schoorstenen voor de kachels in de drie lokalen. Het dak boven de ingang en de gang was vlak geasfalteerd en gegrind met kleine steentjes.
Voorts was naast de hoofdingang nog een smeedijzeren poort gebouwd tussen twee stenen kolommen, aangrenzend met het zwarte kerktuinhek uit 1870. ( Zie Afb. 107.) Deze ijzeren poort delen naast het oude Maranatha zijn na de afbraak in 1981 verplaatst naar het noorden van de kerktuin bij de drie senioren woningen uit 1982.
Na 1937 werd nog het elektrisch licht aangelegd.
Afb. 110 Plattegrond van het Maranatha gebouw uit 1927
Met de opening van het gebouwde verenigingsgebouw in 1954 aan de Prins – Hendrikstraat, werd het Maranatha gebouw meer voor recepties en andere doel- einden gebruikt, dan waar het uiteindelijk voor gebouwd was. Hoewel voor het verenigingswerk en de zondagschool daarna nog veel gebruik van maakte, is het Maranatha gebouw in 1964 nog grondig verbouwd. De tussenmuur van de bestuurs-kamer en jongelingenkamer is er uit gehaald. Daarvoor in plaats kwam een verschuifbare harmonica wand. Aan het einde van de gang is nog een keukentje aangebouwd, waardoor het dubbelraamkozijn aan de west zijde van de jongelingen-kamer dichtgemaakt is. Aan de oostzijde zijn de mooie vijf raamkozijnen vervangen door drie grotere raamkozijnen met effen glas. Verder zijn de drie kolenkachels vervangen door gaskachels en de kolenopslag is een garderobe geworden. Sindsdien is ook de Christelijke Volk en- Jeugd bibliotheek “Maranatha” tot stand gekomen voor het uitlenen van boeken. Rechts op Naast de ingang werd een nog een houten bordje aan de buitenmuur bevestigd met de naam, “Maranatha”.
Omdat het gebouw niet meer voldeed aan de eisen aan het eind van de jaren zeventig, werden er in 1979 plannen gemaakt om het Maranatha gebouw te slopen met het pakhuis er naast, voor een groter gebouw, dat meer capaciteiten kon bevatten voor het verenigingswerk, maar ook voor verhuur aan vergaderruimte en andere activiteiten en met een horeca vestiging. Het kerkelijk centrum “Maranatha”.
Afb. 111 Het eerste Maranatha gebouw met de poort uit 1927.
Foto van na 1965 vanuit het oosten gezien.
Het tweede Maranatha gebouw
Voor het nieuw te bouwen Maranatha gebouw en tevens, kerkelijk centrum werd in dat jaar een bouwcommissie opgericht onder leiding van dhr. M. C. van Dongen. In 1980 waren alle goedkeuringen ondertekend en kon met de bouw begonnen worden. Het te bouwen ontwerp is van architect dhr. Pijl en de bouwopdracht ging naar hoofdaannemer F. de Groot. Het begin van het bestek en bouwcontract luid als volgt; “Maranatha bestek voorwaarden van December 1980. Bestek Kerkelijk centrum van goedgekeurd plan 6-4-1981.
Het nieuwe Maranatha architect Firma Boogaarts en de aannemer de Groot. Maranatha 1981 Aannemingswerk van F. de Groot Rembrandstraat 5. ƒ. 670.000,– ( Zegge Zeshonderd en zeventig duizend gulden.) en tegen een betaling van een bedrag van ƒ.120.600,– wegens de door de
aannemener ter zake van het werk verschuldigde omzet belasting. 6-4-1981.” Het oude Maranatha werd eind 1980 met het pakhuis er naast van dhr. van Bree,dat door de kerkvoogdij aangekocht was, gesloopt voor het nieuw te bouwen kerkelijk centrum.
Op donderdag 19 februari 1981 werd de eerste paal geslagen van de honderd-drieëntachtig stuks. Tijdens het heien heeft men nog zorgen gemaakt dat de kerktoren met haar poreuze muren niet zou instorten. De toren stond toen in de steigers voor restauratie. Op Maandagavond 13 April 1981 werd op feestelijke wijze door de jeugd de eerste steen ( stenen ) op de fundering gelegd, waarna ook onder een prijsvraag de ( herkozen ) naam, “Maranatha” bekend gemaakt werd. Onder leiding van de hoofdaannemer F. de Groot, zal hij voor ruwbouw, bouw-steigers, steenwerk, deur, kozijnen en het dakwerk uitvoeren. De verwarming is door het verwarmingsbedrijf Korporaal aangelegd. De afwerking voor het gebouw is door veel vrijwilligers in hun vrije tijd uitgevoerd. Hierdoor kon veel onkosten uitgespaard worden. Bijvoorbeeld, het elektrisch, sanitair aanleggen, timmerwerk en schilderswerk. Veel materiaal is door gemeente leden geschonken. Zo heeft dhr. A. D. den Hartog al het glaswerk voor de deuren en ramen geschonken. Dhr. B. Verloop heeft de smeedijzeren schoorsteenkap gemaakt en ook de letters
“Maranatha ” gesmeed aan de buitenmuur van de Kerkstraat zijde. Ook de stoffering en meubilering is zo veel mogelijk door vrijwilligers uitgevoerd. Na alle arbeid tot aan de voltooiing werd het gebouw door de aannemer op 18 november 1981 opgeleverd. Met de bouwcommissie onder leiding van M. C. van Dongen, architect, aannemers, vrijwilligers, kerkvoogdijraad, burgermeester E. van Tellingen en veel genodigden werd het Maranatha gebouw na een welkomstwoord door Ds. J. van Oostende op dinsdag 15 december 1981 op een feestelijke wijze officieel in gebruik genomen.
Afb. 112 Kerkelijk centrum Maranatha aan de Kerkstraat. Foto uit 1999.
Het moderne gebouw meet een grondvlak van ongeveer achtentwintig bij achttien meter. Het is gebouwd van rode bakstenen en heeft vlakke daken met rondom schuine dakleien bedekking en het is met bruine raamkozijnen opgeleverd. Het dak heeft aan de Kerkstraatzijde en aan de linker en rechterzijde eerst een rechtstand overstekend leiendakbedekking, dat een meter schuin gaat, met tuimelramen.
Daar bevinden zich de vertrekken op de eerste verdieping. Halverwege langs de Kerkstraat wordt het muurwerk en het dak onderbroken, zowel beneden als boven door een driehoekig raampartij met een vlak dak. De grote zaal 1, op het oosten heeft alleen een schuin overstekend leiendakbedekking. Verder zijn alle daken op het midden vlak en gegrind geasfalteerd. Op het dak staat op de schoorsteen een mooi gesmede schoorsteenkap met een vindvaan met een schaapherder.
Bij de hoofdingang komt men via een portaal binnen, met aan de linkerzijde een garderobe en aan de rechterzijde de grote keuken. Daarnaast is onder de trap nog een opslag ruimte, gevolgd met de trapopgang naar de bovenetage. Daarnaast is een zithoek in de ontmoetingsruimte dat verlicht wordt door het driehoekig raampartij. Vervolgens naar rechts de toiletgroepen met in het midden een invalidentoilet. Rechts van de toiletgroep zit in de muur een zwart marmeren gedenksteen met in goudvergulde letters met de volgende tekst:
HERVORMD KERKELIJK CENTRUM MARANATHA EERSTE STEEN GELEGD DOOR DE JEUGD DER GEMEENTE 13 APRIL 1981
Afb. 113 Plattegrond beneden.
Rechts aan de andere kant komt men door dubbele deuren in de grote zaal 1. Deze grote zaal heeft een verhoogd plafond met mooie kroonlampen en verlichting langs de plafondranden aan de oostzijde van zaal 1 is nog een nooduitgang. Voorts is er nog een podium in de grote zaal. Rechts van de grote zaal is een lectuurhoek en een buffet aan de grote keuken. Al deze vertrekken zijn rondom de ontmoetings-ruimte gesitueerd. Vervolgens recht naar achteren door een gang, waar achter het podium een opslagruimte is, komt men aan het eind in zaal 5. ( Voorheen een
rouwkamer.) Achter zaal 5 zijn nog enkele opslagkamers, die weer in de grote zaal uitkomen. Links van dezelfde gang is een ( nood ) trap met een stoellift, daar achter is de bibliotheek kamer. Geheel achter de bibliotheek is nog een gang met een toilet en uitgang aan de Kerkstraat zijde. Boven is de indeling vanaf de trapopgang een overloop, gevolgd door een gang. Waarvan aan de rechterzijde een handarbeid-lokaal is, dat uit verschillende ramen uitkijkt over het dak van de grote zaal op de kerk. Links naast het handarbeidlokaal is een kantoortje, gevolgd met een vergaderkamer, zaal 4, dat ook uitkijkt over het dak van de grote zaal.
Links van de vergaderkamer is zaal 3, voor de kinderoppas en dergelijke. Deze zaal heeft openslaande tuimelramen langs de stijlschuine dakrand op het noorden.
Links aan de andere zijde vanaf de trapopgang is de bovenhal met het al eerder gemonde driehoekig raampartij, met rechts een kleine keuken. Naast deze keuken zijn twee toiletten en kasten. Weer in de gang komt men achter de kleine keuken in de kleine zaal 2, die ook bij vergaderingen en dergelijke gebruikt kan worden. Deze kleine zaal heeft ook openslaande tuimelramen langs de stijlschuine dakrand op het westen en noorden. Naast de kleine zaal 2, is een deur van de ( nood ) trap met de stoellift. In zowel de grote en kleine zaal staan elektronische orgels opgesteld.
Afb. 114 Plattegrond bovenverdieping.
In het begin 1998, is de grote zaal opgeknapt met een vernieuwd plafond en andere kleur stellingen. Aanvankelijk was zaal 5, voorheen de rouwkamer, in deze zaal was een nis voor de baar opstelling. Deze nis is dicht gemaakt en is een magazijn geworden. Dat is gedaan omdat van de rouwkamer weinig gebruikt werd en het gebouw meer op de horeca is gaan richten. Buiten het verenigingswerk en de vergaderingen van de kerkvoogdij, kunnen de zalen voor; receptie, bruiloft of huwelijksfeesten, Jubilea, congressen, vergaderingen, cursusdagen, koffietafels, diners, warm en of koud buffetten verhuurd worden.
In April 2004 is het gebouw aan de buitenzijde in een creme kleur opnieuw geschilderd en de bruine deuren zijn groen geschilderd.
Beheerders van het twee Maranatha. Vanaf, Dec. 1981 – 1983, T. Brussaard,
1983 – 1988, P. Steehouder, 1989 – juni 2003, J.van der Heiden,
juni 2003- november 2017, A. (Alex) den Boer, november 2017- juni 2024 A. (André) den Boer.
Afb. 115 Maranatha gebouw gezien vanuit de kerktuin. Foto uit 1999.
Het Verenigingsgebouw
Na de Watersnood ramp op 1 februari 1953 kwam een rampenfonds uit voor alle getroffen gebieden van het Provinciaal bestuur van Zuid-Holland en Zeeland. Hoewel het dorp Oud-beijerland weinig te lijden gehad heeft van de watersnoodramp en de Hervormde gemeente evenmin, heeft het dorp veel gedaan aan hulpverlening en evacuatie van de getroffen gebieden van buiten het dorp en polder. Toch zou de kerkvoogdij een bijdrage krijgen uit het rampenfonds. Het toen nog oude Maranatha gebouw, kon alle capaciteiten niet meer aan en omdat het gebouw buiten het verdedigingswerk ook meer verhuurd werd voor andere doeleinden, heeft men besloten om uit deze nog onbekende bijdrage een verenigingsgebouw op te richten voor de vele verenigingen. Uit een commissie werd al gauw een plan opgericht, om aan de Prins Hendrikstraat een verenigingsgebouw te bouwen.
“Bestek voor het Verenigingsgebouw aan de Prins Hendrikstraat. Bestek van 1-5-1953 architect C. B. Boogaads Numansdorp.
Bestekplan 30-11-1953 voor de koop van de bouwgrond ƒ.3.010,- gulden. Stichtingskosten verenigingsgebouw van de kerkvoogdij ƒ.2500,– . “
In 1954 kwam het gebouw gereed en het werd door de jeugd feestelijk in gebruik genomen. Van het Provinciaal bestuur van Zuid-Holland kwam uit het rampenfonds achteraf een bijdrage binnen van ƒ.8600,- gulden. “Van een bijdrage van het
Provinciaal bestuur van Zuid-Holland ƒ.8600,– voor de bouw en inrichtingskosten
van uw Jeugdhuis. 23-8-1955 vanuit het rampenfonds.”
Het gebouw zelf heeft een plattegrond van bijna negenentwintig meter lang en ruim veertien meter breed. Het rode bakstenen gebouw met rode Hollandse pannen bedekt, heeft op de zijgevels twee schoorstenen. Het toegangsportaal aan de Prins Hendrikstraat heeft een afmeting van ongeveer drie bij vijf meter. Bij binnenkomst in het portaal kwam men rechts in een lange gang met een garderobe en op het eind was een keukentje met een buffet. Links van de gang was een kamertje voor de bestuursleden. Naast het bestuurskamertje was een halletje met een trapje, waar aan de rechterzijde het podium was. Naast de lange gang was de grote zaal met links het podium van vier traptreden hoog en onder het podium is een kelderruimte voor opslag van stoelen etc. Achter de grote zaal was nog een opslagruimte met een trapopgang naar de filmzolder. Onder de trapopgang waren nog twee toiletten. De beheerster voor het schoonhouden en verhuur, was Mevr. Bijsterveld.
Afb. 116 Plattegrond van het Verenigingsgebouw uit 1954.
Hoewel het gebouw later niet zo zeer intensief gebruikt werd door de hervormde gemeente, werd het ook wel verhuurd voor andere doeleinden. Ook dit gebouw voldeed eind jaren zeventig niet meer aan de eisen van de tijd. Het werd ook overbodig door het in gebruik genomen Maranatha dat eind 1981 geopend werd. In 1983 werd het verenigings-gebouw verkocht aan een sportschool, die het grondig verbouwde. Thans is er een
kinderdag verblijf in bevestigd.
Afb.117 Verenigings gebouw rond 1956 aan de Prins Hendrikstraat.