Het college van kerkrentmeesters wil u er op attent maken dat het mogelijk is de kerk en/of de diaconie op te nemen in uw testament. Als Hervormde Gemeente van Oud-Beijerland hebben wij de afgelopen jaren verschillende erfenissen en legaten ontvangen. Dat mag ons tot dankbaarheid stemmen.
Het is vaak moeilijk om zaken te regelen voor uw overlijden. Zeker als u nog jong en/of vitaal bent, denkt u daar niet aan. De Bijbel leert ons dat we niet allemaal 70, 80 of 90 jaar worden. We hebben genoeg voorbeelden in onze gemeente om dit te beseffen.
Wanneer u aan uw erfenis denkt, zal uw persoonlijke omstandigheid hier een rol in spelen. Bent u alleenstaand of getrouwd? Heeft u wel of geen kinderen? In iedere situatie is het verstandig om een testament op te stellen. Wanneer u alleenstaand bent, moet u zelf een beslissing over uw erfenis nemen. Als u gehuwd bent en wel of geen kinderen heeft, zal uw echtgeno(o)t(te) uw eerste erfgenaam zijn. Dat is ook uw eerste verantwoording. Maar als de langstlevende overlijdt, dan zal u toch in een testament moeten beschrijven waar uw erfenis heen gaat. Vaak zijn dat uw kinderen als u deze heeft. Zeker als u een huis of meerdere onroerende goederen, waardevolle roerende goederen/sieraden of aandelen/effecten bezit, is het goed om de verdeling in uw erfenis te beschrijven.
‘Wat hebt u dat u niet hebt ontvangen?’ Die vraag stelt de apostel Paulus aan de christelijke gemeente in 1 Korinthe 4:7. Een christen mag weten Wie de Gever is van alle dingen. Zou het niet mooi zijn om in dat besef ook na te denken over de vraag: aan wie (of: aan Wie) je dingen nalaat? Deze overweging zou u ertoe kunnen brengen om de kerkelijke gemeente in uw testament op te nemen.
Er zijn twee manieren om iets na te laten aan de kerk en/of de diaconie:
- De kerk is erfgenaam
Als (mede) erfgenaam heeft de kerk alleen of samen met andere erfgenamen recht op de hele nalatenschap. De kerk en eventuele mede-erfgenamen erven dan alle baten en schulden van de nalatenschap. In de praktijk zal de kerk een nalatenschap altijd ‘beneficiair’ aanvaarden. Door deze manier van aanvaarden is de kerk niet met zijn eigen vermogen aansprakelijk voor de schulden van de nalatenschap. - De kerk krijgt een legaat
Een legaat kan een geldbedrag zijn, maar ook een ‘goed’ (bijvoorbeeld een huis, kavel grond of bedrijfspand), een effectenportefeuille of een waardevol voorwerp zoals een schilderij.
Ook een legaat moet in een testament worden vastgelegd. In dat geval is de kerk benoemd als legataris in het testament. Voor een legaat is beneficiaire aanvaarding niet nodig.
Als u van plan bent om geld en/of bezit na te laten aan de kerk, dan is het verstandig om in uw testament een executeur te benoemen. Dit kan een notaris zijn, maar ook een ander door de testamentmaker daartoe aangewezen persoon. De executeur is degene die namens de erfgenamen de nalatenschap beheert, schulden betaalt en de belastingaangifte indient. Verkoop van goederen is alleen mogelijk met medewerking van erfgenamen of als verkoop nodig is om schulden te betalen (tenzij het testament een andere regeling geeft). Bij een beneficiaire aanvaarding moet de nalatenschap wettelijk vereffend worden. Een executeur (en alleen de executeur) kan verklaren dat de nalatenschap ruim positief is om schulden te voldoen. Door deze verklaring hoeft de nalatenschap niet wettelijk vereffend te worden wat veel extra werkzaamheden met zich mee zou brengen.
De kerk en de diaconie beschikken over een ANBI status en er hoeft geen erfbelasting (voorheen: successierecht) te worden betaald over een erfdeel of legaat.
Heeft u hier vragen over of wilt u een vertrouwelijk gesprek? U kunt mailen naar kerkrentmeesters@hervormdoudbeijerland.nl De voorzitter van het college zal dan contact met u opnemen.
Het College van Kerkrentmeesters