Kanselbijbel

De kanselbijbel welke in de Dorpskerk op de kansel ligt is een zgn. Keurbijbel en dateert van 1686.

De Keurbijbel of Keur-Bijbel is een beroemde uitgave van de bijbel in de Statenvertaling  door de drukkers Hendrick en Jacob Keur.

Hendrick en Jacob hadden het drukkersvak van hun stiefvader Jacob Corneliszoon Braat geleerd. Deze werkte in de drukkerij ”in de Werckende Hoop” in de Lange Breestraat te Dordrecht. De broeders Keur staan bekend om de zorgvuldigheid waarmee zij bij het drukken te werk zijn gegaan. Drie generaties lang hield de familie Keur zich bezig met onder meer het drukken van Bijbels, testamenten en psalmboeken.

De kanselbijbel van de Dorpskerk is in 1987 grondig gerestaureerd en wordt elke zondag door de koster geopend op de  kansel gelegd. Enkele foto’s van de kanselbijbel kunt u hier inzien: kanselbijbel